Ce este serigrafia si cum poate fi folosita pentru imprimare
Procesul pas cu pas si avantaje
Serigrafia este unul dintre cele mai vechi procedee de imprimare pe materiale textile cu suprafete netede, cu ajutorul careia se pot obtine imagini de calitate si rezistente in timp.
In comparatie cu alte metode de imprimare, serigrafia a devenit din ce in ce mai populara datorita faptului ca imaginile imprimate sunt clare, nu se deterioreaza in timp si au culori vii.
10.000 de serigrafii pe luna - un singur furnizor de calitate maxima - LIMAROM 2000
Acum aproape 15 ani am achizitionat primul echipament de imprimare prin serigrafie, iar astazi ne mandrim cu o linie automatizata, cu tunel de uscare rapida si presa de termotransfer, care ne permite sa lucram la o capacitate de pana la 10.000 de serigrafieri pe luna. Din acest punct de vedere, LIMAROM 2000 este unul dintre cei mai importanti furnizori de pe piata, executand cu succes comenzi de volume mari pentru clienti importanti din tara si strainatate.
Cum a aparut serigrafia – o scurta istorie
Procedeul serigrafiei a fost descoperit in China, in timpul dinastiei Song, din perioada anilor 960 – 1279 d.H, fiind adoptat ulterior si in alte tari asiatice, printre care si Japonia.
Abia pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea, tehnica serigrafiei apare in partea de vest a Europei, insa a devenit populara dupa ce plasele de matase au inceput sa fie comercializate mai mult in partea de est a continentului.
Ceva mai tarziu, pe la inceputul secolului XX, o echipa de trei dezvoltatori, formata din Roy Beck, Charles Peter si Edward Owens, a facut studii si experimente pe emulsii pe baza de sare de acid cromic folosite pentru sabloanele fotoreactive. Aceste experimente au dus ulterior la revolutionarea industriei de imprimare pe materiale textile. In prezent sunt folosite substante sigure si netoxice pentru tehnica serigrafiei.
Totodata, in anul 1930, un grup de artisti care au infiintat Societatea Nationala de Serigrafie, printre care si Anthony Velonis, a inventat termenul de „serigrafie” pentru a diferentia partea artistica a procedeului de imprimare fata de cea industriala. La origine, termenul de serigrafie este format din cuvantul latin „sēricum” (matase) si cuvantul grecesc „graphein” (a scrie, a desena).
Incepand cu anul 1960, aceasta tehnica a fost popularizata de artistul Andy Warhol, in special in Statele Unite. Una dintre cele mai cunoscute imprimeuri realizate prin tehnica serigrafiei este portretul actritei Marilyn Monroe, realizat in anul 1962, care se evidentiaza prin culorile tipatoare, motiv pentru care a fost numit Marilyn Diptych.
Tot in aceeasi perioada, Michael Vasilantone a creat o masina pentru imprimat cu scopul de a printa logouri pe articolele vestimentare ale unei echipe de bowling. Datorita lui, imprimarea pe materiale textile a devenit din ce in ce mai populara.
In prezent, serigrafia este o procedeu folosit pe scara larga pentru realizarea imprimeurilor de calitate pe materiale textile, rezistente in timp.
Care este procedeul pentru imprimarea serigrafica
Procesul de imprimare serigrafica presupune urmatorii pasi:
Pasul 1. Machetarea graficii
Aceasta consta in alegerea culorilor pentru macheta, iar in general caruselele de imprimare pot sa realizeze imprimari de pana la cel mult sase culori.
Pasul 2. Pregatirea graficii
Grafica pentru serigrafie este separata in functie de numarul de culori, astfel ca pentru fiecare culoare in parte se va realiza un film/ecran serigrafic si o sita pentru imprimare.
Pasul 3. Imprimarea filmului serigrafic
Dupa ce au fost separate culorile pentru design, se va tipari fiecare film serigrafic pentru fiecare culoare.
Pasul 4. Expunerea filmului pe sita serigrafica
Filmul este asezat pe o sita emulsionata, care este expusa la lumina UV pentru cateva secunde. Emulsia fotosensibila peste care a fost pus filmul este separata apoi cu un jet de apa si lasata sa se usuce pe sita serigrafica, dupa care este montata pe caruselul serigrafic.
Pasul 5. Imprimarea serigrafica
Sitele sunt montate pe platanul de serigrafie, apoi sunt adaugate culorile (cerneala serigrafica) pe fiecare sita in parte. Culoarea este apoi trasa peste materialul care trebuie imprimat cu ajutorul unei raclete de serigrafie speciala, iar fiecare culoare este aplicata pe rand.
Pasul 6. Uscarea imprimarii
La final, materialele imprimate sunt introduse intr-un cuptor special, deoarece caldura ajuta vopseaua serigrafica sa se fixeze cat mai bine.
Imaginile realizate prin tehnica de imprimare serigrafica sunt formate din mai multe puncte, cu ajutorul sitelor serigrafice. Aceste site sunt foarte fine si au de obicei in jur de 300 de puncte pe fiecare metru patrat, prin care este presata cerneala in materialul textil, iar imaginea obtinuta are o rezolutie maxima de 200 dpi. Sitele serigrafice sunt realizate cu emulsii fotosensibile pe baza unei grafici create pe calculator.
Totodata, daca la inceput erau folosite fire speciale de matase pentru sitele de serigrafie, acum acestea sunt realizate din poliester sau poliamida.
In ceea ce priveste vopseaua folosita, aceasta poate fi pe baza de apa sau solventi ori de tip plastisol, in functie de tipul printului. Vopseaua serigrafica ofera un aspect omogen imprimeului, culorile sunt intense si au o rezistenta ridicata la spalat. Mai poate fi folosita si vopseaua fotosensibila, care este vizibila doar la lumina, vopseaua fosforescenta sau termosensibila.
Ce materiale pot fi serigrafiate
Cu ajutorul serigrafiei pot fi imprimate materiale textile sau echipamente de lucru. Totodata, materialele imprimate trebuie sa aibasuprafata neteda, fara cusaturi sau denivelari care pot deteriora calitatea imprimeului. De exemplu, exista articole textile care sunt serigrafiate inca din stadiul de confectie, adica sunt imprimate separat partile componente.
Materialele textile serigrafiate pot fi atat de culoare deschisa, cat si de culoare inchisa, iar metoda de imprimare este diferita in functie de tipul materialului. Cu ajutorul acestei tehnologii pot fi realizate personalizari de obiecte promotionale, tricouri, echipamente sportive sau echipamente de lucru, costume medicale si alte materiale textile (bluze, camasi, hanorace, sepci, genti din material textil, umbrele, fulare etc.).
Care sunt avantajele serigrafiei
Spre deosebire de broderie, procedeul serigrafiei asigura un cost mai scazut si o rapiditate mai mare de productie. Iata care sunt avantajele serigrafiei:
- Costurile sunt scazute pentru volumele mari de materiale textile imprimate;
- Confera rezistenta la spalari repetate, iar culorile nu se deterioreaza;
- Culorile folosite pot fi controlate si calibrate cu usurinta;
- Este ideala pentru imprimarea logourilor care necesita folosirea unei culori exacte;
- O mai mare libertate pentru pozitionarea imprimeului si a marimii maxime pe care o poate avea designul imprimat.
Serigrafia este una dintre tehnicile care permit imprimarea unor imagini de calitate si in culori vii, care nu se deterioreaza dupa spalari repetate. Calitatea serigrafiei este esentiala pentru ca imprimeul sa nu se deterioreze dupa cateva spalari ale echipamentului sau produsului textil. Cunoastem foarte bine acest aspect, fiind la randul nostru producatori de echipamente textile pentru care realizam si serviciile de imprimare.
Sursa foto: Shutterstock
Cereti o oferta