Se apropie ziua cea mare si deja ai inceput sa te ocupi de pregatirile pentru nunta. Alegerea spatiului pentru eveniment, finalizarea listei de invitati, gasirea tinutelor perfecte, programarea cununiei civile si a celei religioase, degustarea si stabilirea meniului: sunt o multime de detalii pe care tu si logodnica ta va trebui sa le planificati in perioada urmatoare.
Daca unele etape implica ceva mai multa organizare (si, bineinteles, drumuri in stanga si in dreapta), in ceea ce priveste gasirea costumului de mire poti sta linistit: ai la dispozitie nenumarate optiuni si, daca stii exact ce iti doresti, sunt sanse mari sa-ti alegi rapid tinuta potrivita.
In plus, in cazul in care ai nevoie de un strop de inspiratie la acest capitol, in ghidul de mai jos te asteapta o multime de idei si sfaturi practice pentru alcatuirea tinutei perfecte de mire.
- Sfaturi generale de care sa tii cont inainte de alegerea tinutei
- Care sunt criteriile in functie de care sa alegi costumul de mire
- Ce accesorii poti purta la costumul de mire
Sfaturi generale de care sa tii cont inainte de alegerea tinutei
In general, barbatii au o misiune ceva mai usoara in ceea ce priveste alegerea tinutei de nunta, mai ales daca merg pe varianta clasica pentru mire: smoching si pantaloni din acelasi material si de aceeasi culoare, la care adauga o camasa alba, un papion si o pereche de pantofi care sa se asorteze la costum.
Chiar si asa, sunt cateva trucuri de care ar fi bine sa tii seama inainte de alegerea outfitului, astfel incat totul sa iasa ca la carte.
- Nu lasa treaba asta pe ultima suta de metri. Chiar daca esti convins ca iti vei gasi foarte usor un costum de mire, bifeaza acest punct de pe lista cu cel putin o luna inainte de eveniment. Se vor aduna foarte multe maruntisuri in ultimele zile de dinaintea nuntii si, in mod sigur, nu prea vei mai avea energie si rabdare sa stai sa iti cauti costum si pantofi tocmai atunci;
- Daca alegi sa iti cumperi un costum din magazin, ai grija sa fie ajustat pe forma corpului tau. Tivul pantalonilor trebuie sa vina deasupra calcaiului, astfel incat sa nu existe material suplimentar care sa se adune in partea de jos. Sacoul trebuie sa se incheie cu usurinta la nasturele de sus (cel de jos nu se incheie niciodata) si sa nu stea strans pe corp;
- In cazul in care mergi pe varianta unui costum bespoke, croit de la zero in functie de forma si dimensiunile corpului tau, mergi din timp la croitor, la probe, pentru a te asigura ca rezultatul final este exact ce trebuie pentru tine;
- Daca alegi sa inchiriezi tinuta de mire, mergi la mai multe probe in showroom-urile care ofera astfel de servicii. Desi acestea ofera o gama variata de costume, s-ar putea sa fie nevoie de modificari la croitor si in cazul lor;
- Daca iti doresti o tinuta nonconformista, poti alege si o broderie pentru costumul de mire. Alege un model sau un mesaj special pentru ziua nuntii si brodeaza-l pe sacou (fie pe interior, fie pe exterior);
- De asemenea, este important ca tinuta de nunta sa fie si comoda, nu doar sa arate bine. Este un costum pe care il vei purta aproape o zi intreaga (asta daca nu alegi sa ai tinute diferite la cununia civila si la petrecerea de nunta), motiv pentru care este esential sa te simti in largul tau in el, sa te poti misca in voie;
- Nu in ultimul rand, ia in calcul si tinuta purtata de logodnica ta (trebuie sa existe o coordonare intre tinutele voastre in ceea ce priveste stilul, materialele din care sunt realizate si culorile alese), tematica nuntii (asta daca e cazul), dar si perioada in care va avea loc nunta. La o petrecere de vara, de exemplu, poti opta pentru un costum din tesaturi usoare si culori deschise. Iarna, in schimb, merg mai bine costumele mai groase, negre sau bleumarin.
Care sunt criteriile in functie de care sa alegi costumul de mire
Sa alegi un costum care sa-ti vina bine si in care sa te si simti confortabil chiar nu este o misiune imposibila. Mai mult decat atat, gandeste-te la el ca la o investitie pentru garderoba ta, pentru ca, dupa nunta, il poti purta si la alte evenimente.
Insa pentru a face alegerea potrivita, este important sa tii cont de cateva criterii in alegerea lui, despre care detaliem in randurile de mai jos.
Tipul de croiala
In functie de forma corpului, de inaltime si de greutate, vei putea alege tipul de croiala care sa te avantajeze cel mai bine. Pe langa asta, cel mai probabil vei avea de facut si mici modificari la costum, asa ca n-ar fi deloc o idee rea sa apelezi inca de dinainte de a alege costumul la un croitor care are ochiul format si care iti poate spune ce ti se potriveste.
- Croiala regular fit (costumul are o taietura clasica si se asaza perfect drept pe corpul tau, oferind libertate de miscare mai mare);
- Croiala slim fit (costumul se muleaza pe forma corpului, iar sacoul contureaza linia taliei, dar fara sa te stranga sau sa fie inconfortabil);
- Made-to-measure (pornind de la un tipar standard, costumul este taiat si ajustat in functie de dimensiunile corpului tau).
Stilul costumului
Poti merge pe varianta clasica, alegand un costum regular fit, negru sau bleumarin, la care sa asortezi un papion negru sau colorat, sau poti opta pentru un costum modern, bespoke sau cu o croiala slim fit.
Un alt lucru pe care va trebui sa-l iei in considerare este daca alegi un smoching sau un sacou clasic. Desi seamana destul de mult, exista cateva aspecte care le diferentiaza. Smochingul este mai elegant, are un singur nasture si revere din satin sau matase, dar si o croiala mai deschisa in partea din fata. Pe de alta parte, sacoul este croit dintr-un singur material si are doi nasturi.
Smochingul este mult mai elegant si poate fi purtat numai la tinutele de seara (ceea ce inseamna ca nu e potrivit pentru cununia civila), pe cand sacoul este o alegere versatila, o piesa pe care o poti purta pe tot parcursul zilei.
Culoarea costumului
In ceea ce priveste culoarea costumului de mire, poti merge pe varianta clasica (negru, bleumarin, bej) sau poti incerca o nuanta care iese din tipare (bleu, verde inchis). De asemenea, poti incerca un mix intre un sacou colorat si o pereche de pantaloni negri: va arata foarte, foarte bine!
Materialul costumului
Sunt o multime de materiale din care poti alege (stofa, in, matase, lana, bumbac), insa important este sa fie o tesatura de calitate, care sa reziste bine in timp (ca tot vorbeam mai sus despre costum ca investitie pentru garderoba). In plus, evita pe cat posibil costumele din materiale lucioase: reflecta lumina si nu arata deloc elegant.
Ce accesorii poti purta la costumul de mire
Pe langa costumul in sine, este important sa alegi si cateva accesorii care sa iti completeze lookul de mire.
Papionul
Un simbol al elegantei, papionul este un accesoriu esential pentru tinuta de nunta. In functie de forma, poti alege intre unul clasic (tip butterfly), ingust (narrow bow tie) sau diamant (diamond bow tie), care are un varf ascutit la ambele capete.
Batista
Batista este acel element cromatic esential pentru outfitul de nunta, pentru ca, pe de o parte, ofera o nota de eleganta, dar, in acelasi timp, aduce tinutei si un accent cromatic foarte interesant. Alege o batista din matase si da frau liber imaginatiei tale in ceea ce priveste culoarea si imprimeul ei.
Butonii de camasa
Chiar daca par a fi un detaliu nesemnificativ, butonii pe care ii porti la manseta camasii completeaza perfect costumul de mire. Pentru o nota de rafinament, inlocuieste cu butoni toti nasturii de la camasa.
Cureaua sau bretelele
Daca mergi pe varianta unui costum bespoke, croit special pentru tine, s-ar putea sa nu mai ai nevoie de un astfel de element de sustinere, pentru ca pantalonii vor sta exact asa cum trebuie pe tine. Daca simti, insa, nevoia sa ii fixezi, alege fie o pereche de curele, fie o curea (niciodata nu trebuie purtate impreuna). Indiferent de optiunea ta, important este ca acestea sa se asorteze cu papionul si cu intreaga tinuta.
Pantofii de nunta
Pantofii de nunta ai mirelui trebuie sa fie dintr-un material de calitate (piele naturala, de preferat) si sa aiba un design minimalist. Modelul Oxford de culoare neagra este alegerea clasica atunci cand vine vorba de tinuta mirelui, insa, in functie de culoarea costumului, poti incerca si o pereche de pantofi maro, bej sau bleumarin.
In concluzie, daca te pregatesti de nunta in perioada urmatoare, ar fi bine sa incepi sa probezi de pe-acum diferite costume de mire. Mizeaza pe simplitate, pe eleganta, pe o croiala care iti pune forma corpului in evidenta si vei arata de-a dreptul impecabil in ziua cea mare!
Sursa foto: Shutterstock.com