Gradele militare: istoric si insemne

Gradul din structurile armate sau din cele de stat reprezinta recunoasterea in plan social a virtutilor de cadru militar sau de functionar public ale titularului. Profesionistii din domeniu se recunosc reciproc dupa insemnele si dupa uniformele de serviciu, dar, cu un interes deosebit si cu multa atentie, chiar si civilii pot invata diferenta dintre gradele militare.

Informatii generale
Istoric
Legi si reglementari
Tipuri de insemne militare
Institutiile care folosesc insemne militare


Informatii generale

Asociata cu un puternic sentiment de mandrie, dar si de datorie nationala, detinerea unui grad militar denota parcurgerea unei ierarhii stricte, prin munca si prin sacrificii personale. Acest titlu nu poate fi pierdut decat in conditiile degradarii militare, prevazute de legea penala, ca o consecinta a savarsirii unei infractiuni pedepsite cu inchisoarea. Pe timp de pace, inaintarea in grad a ofiterilor, a maistrilor militari si a subofiterilor in activitate se face conform unui stagiu minim de trei pana la cinci ani, in functie de treapta pe care isi propune sa urce fiecare dintre cadre. Alaturi de gradul militar, uniforma este un element oficial de stat, iar aspectul ei se stabileste de conducerea superioara a institutiei.

Daca uniformele de campanie sunt folosite exclusiv pe timp de razboi, iar tipul lor este dictat de conditiile din teatrele de operatiuni, uniformele de strada folosesc insemne imprimate, cu semnificatie atat pentru societate, cat si pentru gradul purtatorului.


Istoric

Inclusa in normele si in acordurile militare ale Tratatului de la Varsovia, Romania a respectat sistemul sovietic de ierarhizare si de denumire a gradelor militare, a gradelor pentru pompieri si a gradelor in politie timp de decenii intregi. Cele mai importante modificari ale legislatiei privind gradele militare au survenit in 1995, prin Legea nr. 80/1995, respectiv prin Legea nr. 4/2004.
Aderarea tarii noastre la structurile NATO a insemnat revenirea la vechile titulaturi ale cadrelor din politie sau din serviciile secrete, precum si legiferarea gradului militar ca titlu proprietate, cu privilegiile si cu responsabilitatile aferente. De exemplu, vechea denumire de General-colonel a fost inlocuita cu denumirea de General-locotenent, iar denumirea de Capitan de rangul I a fost inlocuita cu cea de Comandor.


Lege si reglementari

Confectionarea broderiei si a insemnelor profesionale, in cazul in care au ca destinatie uniformele pentru Armata, se supune regulamentului privind descrierea, compunerea si portul, pe timp de pace, al uniformelor militare ale personalului din Ministerul Apararii Nationale. Potrivit articolului 4 din acest document, aprobarea specificatiilor tehnice ale articolelor din echipamentul care intra in compunerea uniformelor militare este atribuita comandantului Comandamentului Logistic Intrunit si necesita avizul aefilor categoriilor de forte ale armatei, respectiv al sefului Directiei logistice. Conform articolului 241 al Codului Penal, portul nelegal de decoratii sau de semne distinctive constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare sau cu amenda.


Tipuri de insemne militare

Potrivit mapn.ro, gradele militare ale Armatei Romane si insemnele aferente sunt urmatoarele:

Pentru Fortele Terestre

Generali:

● General – patru stele
● General-locotenent – trei stele
● General-maior – doua stele
● General de brigada – o singura stea

Ofiteri:
● Colonel – trei trese si un galon
● Locotenent-colonel – doua trese si un galon
● Maior – o singura tresa si un galon
● Capitan – trei trese
● Locotenent – doua trese
● Sublocotenent – o singura tresa

Maistri militari:
● Maistru militar principal – un galon plus cinci galoane drepte
● Maistru militar clasa I – un galon plus patru galoane drepte
● Maistru militar clasa II – un galon plus trei galoane drepte
● Maistru militar clasa III – un galon plus doua galoane drepte
● Maistru militar clasa IV – un galon plus un galon drept
● Maistru militar clasa V – un galon

Subofiteri:
● Plutonier adjutant sef – trei galoane de 16 mm si unul de 10 mm

● Plutonier-adjutant – trei galoane de 16 mm
● Plutonier-major – doua galoane de 16 mm si unul de 10 mm
● Plutonier – doua galoane de 16 mm
● Sergent-major – un galon de 16 mm si unul de 10
● Sergent – un galon de 20 mm
Gradati:
● Caporal – trei V-uri
● Fruntas – doua V-uri
● Soldat – fara insemne

Pentru Fortele Navale

Amirali:
● Amiral – patru stele
● Viceamiral – trei stele
● Contraamiral – doua stele
● Contraamiral de flotila – o singura stea

Ofiteri:
● Comandor – trei trese si un galon
● Capitan Comandor – doua trese si un galon
● Locotenent Comandor – o singura tresa si un galon
● Capitan – trei trese
● Locotenent – doua trese
● Aspirant – o singura tresa

Pentru Fortele Aeriene

Generali:
● General inspector – patru stele
● General comandor – trei stele
● General de divizie aeriana – doua stele
● General de flotila aeriana – o singura stea

Ofiteri:
● Comandor – trei trese si un galon
● Capitan-comandor – doua trese si un galon
● Locotenent-comandor – o singura tresa si un galon
● Capitan – trei trese
● Locotenent – doua trese
● Sublocotenent – o singura tresa


Institutiile care folosesc insemne militare

Fortele Aeriene Romane

Institutia care reprezinta aviatia militara a Romaniei a fost infiintata in 1913, prin aprobarea de catre Parlamentul Romaniei a Legii privind Organizarea Aeronauticii Militare. Misiunea Fortelor Aeriene consta in apararea spatiului aerian national, cu mijloace aer-aer si sol-aer, precum si in sprijinul celorlalte categorii de forte si al autoritatilor locale in situatii de urgenta.

Jandarmeria

Infiintata in 1850 de domnitorul Grigore Alexandru Ghica, institutia este subordonata in prezent Ministerului Afacerilor Interne. Jandarmeria este structura militara care indeplineste atributii de asigurare, de mentinere si de restabilire a ordinii si a linistii publice.

Administratia Nationala a Penitenciarelor

Institutia este responsabila cu aplicarea regimului de detentie si cu asigurarea interventiei recuperative. Aflata in subordinea Guvernului Romaniei, Administratia Nationala a Penitenciarelor pune in aplicare, in domeniile care tin de propria competenta, executarea pedepselor si masurile privative de libertate pronuntate de instantele judecatoresti.

Politia de Frontiera Romana

Subordonata Ministerului Afacerilor Externe, institutia specializata in supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat aplica masuri de prevenire si de combatere a migratiei ilegale, precum si a faptelor specifice criminalitatii transfrontaliere.

Politia Romana

Aparuta pe vremea domnitorilor Neagoe Basarab si Mihai Viteazul, dar denumita ca atare abia din anul 1806, Politia Romana este definita astazi drept institutia specializata in apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei, a proprietatii private si publice, precum si organul indreptatit sa previna si sa descopere infractiunile, in conditiile legii.

Politia locala

Obiectivele institutiei aflate in subordinea Primarului, nu a Ministerului Afacerilor Interne, sunt asigurarea si pastrarea ordinii si liniștii publice, apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei, a proprietatii private si publice, precum si prevenirea si descoperirea infractiunilor.

Pompieri IGSU

Profesionistii din Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta au ca atributii intervenția pentru stingerea incendiilor, precum si activitatile de descarcerare si prim ajutor. Tot pompierii se ocupa de salvarea persoanelor si de limitarea pagubelor produse de inundatii, alunecari de teren, miscari seismice, inzapeziri, seceta sau de alte calamitați.

SMURD

Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare a fost infiintat in anul 1991 si se ocupa cu transferul echipajelor medicale, cu dotarea necesara, la locul in care se gaseste un pacient in stare critica. Cadrele institutiei finantate de Ministerul Sanatatii si Ministerul Administratiei si Internelor acorda asistenta medicala de urgenta cu o inalta calificare.

Fortele Navale Romane

Cunoscuta si sub numele de Marina Militara Romana, institutia subordonata Ministerului Apararii Nationale efectueaza operatiuni pe Marea Neagra si pe Dunare, cu misiunea de a asigura securitatea regionala si relatiile de buna vecinatate cu tarile riverane. Insemnele de pe umerii unui cadru militar indica gradul pe care acesta il poarta, dar fiecare arma are particularitatile ei, pe care pasionatii de istorie sunt bucurosi sa le aprofundeze cu fiecare prilej.

Sursa foto: Shutterstock

Coș de cumpărături

Reducerile lunii Noiembrie

Pana la 20% reducere la Broderie

in functie de cantitatea comandata