Traditii si obiceiuri de nunta in Romania

Chiar si cu toate pregatirile si agitatia din jurul ei, nunta ramane unul dintre cele mai frumoase evenimente din viata de cuplu, o mica sarbatoare care marcheaza uniunea si iubirea mirilor, celebrata de familia si prietenii lor apropiati.

Pe langa organizarea propriu-zisa, o nunta implica si o serie de traditii pe care cei doi parteneri pot alege sa le respecte sau nu. Chiar daca multe dintre aceste obiceiuri, despre care se spune ca sunt aducatoare de noroc si prosperitate, au fost date uitarii de-a lungul timpului, sunt cateva care inca se pastreaza la nunti.

Iar daca va doriti o nunta presarata si cu astfel de momente, care chiar pot fi sarea si piperul evenimentului, v-am pregatit in cele ce urmeaza o trecere in revista a celor mai cunoscute traditii, superstitii si obiceiuri de nunta.

 

 

Traditii si obiceiuri inainte de nunta

Sunt multe zone ale tarii in care se pastreaza si acum o buna parte din traditiile dinaintea nuntii, acestea avand rolul de a le calauzi viitorilor miri primii pasi in viata lor impreuna.

Petitul

Conform traditiei, inainte de a-si cere iubita in casatorie, mirele merge acasa la viitorii socri (insotit, de regula, de unul dintre parinti sau de un frate) pentru a le cere acestora mana fetei si binecuvantarea de a se casatori.

Dupa ce obtine permisiunea lor, el ii va darui alesei lui inelul de logodna, urmand sa stabileasca data nuntii si sa inceapa organizarea propriu-zisa.

Pregatirea zestrei

Un alt obicei inainte de nunta, care inca se mai pastreaza in zonele rurale ale tarii, este stabilirea zestrei mirilor. In trecut, zestrea era un simbol al statutului social al familiei: cu cat era familia mai instarita, cu atat era si zestrea mai bogata.

In general, in lada de zestre se pun tot felul de lucruri utile in casa, astfel incat tinerii insuratei sa aiba cele necesare dupa nunta: lenjerii de pat brodate, prosoape, paturi, tesaturi de tot felul, vesela, tacamuri, chiar si aparate electrocasnice mai nou.

Ploconul nasilor

Un alt obicei important inainte de nunta este ca viitorii miri sa le faca un cadou nasilor alesi. In mod traditional, ploconul le era oferit acestora in ziua in care logodnicii mergeau la ei cu propunerea de a le fi nasi. In zilele noastre insa, cadoul poate fi daruit inainte de nunta, in ziua nuntii sau chiar si dupa, in functie de intelegerea pe care o au finii si nasii.

Ploconul este ales in functie de posibilitatile fiecarui cuplu si, in general, consta in lucruri pentru casa (un set de pahare de cristal, un set de prosoape si halate personalizate, poate chiar si un aparat electrocasnic).

Traditii si obiceiuri in ziua nuntii

Cele mai multe traditii sunt cele din ziua nuntii, acesta fiind si motivul pentru care mirii aleg sa pastreze doar cateva, de regula pe cele cu care ei rezoneaza cel mai mult.

Barbieritul mirelui

In dimineata nuntii, acasa la mire, exista obiceiul ca acesta sa fie proaspat barbierit si aranjat de cavalerul de onoare sau de un prieten apropiat. Momentul marcheaza maturizarea lui, trecerea la statutul de barbat insurat. Dupa pregatirea mirelui, acesta porneste cu alaiul de nunta catre casa miresei, pe care o va lua pentru a merge spre biserica.

Gatitul miresei

La randul ei, mireasa este ajutata de domnisoarele de onoare si de nasa sa se imbrace in rochia de mireasa si sa se pregateasca pentru ziua cea mare. Acestea o ajuta cu machiajul si coafura, iar la final ii prind voalul. Dupa ce este gata, mireasa merge la mire, care o vede pentru prima data in rochia alba, iar apoi se duce la nasi pentru a le prinde cocardele in piept.

Hora miresei

Un obicei care nu se mai tine la nuntile de la oras, dar care inca se respecta in zonele rurale, hora miresei se joaca inainte de plecarea mirilor, a nasilor si a celorlalti invitati catre biserica, de regula in fata casei.

Turta miresei

Tot inainte de plecarea la biserica, la finalul horei, nasa rupe turta deasupra capului miresei si le-o imparte celor prezenti. Traditia spune ca toti cei care mananca din turta vor avea parte de noroc si de prosperitate.

Aruncarea orezului

La iesirea din biserica, invitatii obisnuiesc sa arunce cu boabe de orez in miri, un ritual despre care se spune ca este aducator de noroc.

Traditii si obiceiuri in timpul nuntii

Da, chiar si in toiul petrecerii sunt cateva traditii si obiceiuri de bifat, iar multe dintre acestea sunt foarte simpatice.

Primirea invitatilor

Dupa incheierea ceremoniei religioase, nuntasii se indreapta spre locul unde urmeaza sa se desfasoare petrecerea. De obicei, mirii, parintii lor si nasii ajung mai devreme si ii intampina pe invitati cu sampanie, ciocnind un pahar cu sampanie cu fiecare in parte.

Valsul mirilor

Primul moment al petrecerii de nunta este valsul mirilor, pe care, de regula, cei doi il pregatesc din timp, uneori cu luni inainte. In general, acestia aleg sa danseze pe melodia lor preferata. La finalul valsului, mirii ii invita pe ceilalti nuntasi la dans.

Furatul miresei

Acesta este, probabil, cel mai cunoscut obicei de nunta si unul dintre momentele distractive ale serii, pentru ca mirele trebuie sa negocieze intens pentru a-si rascumpara sotia. De regula, el trebuie sa onoreze cerintele celor care i-au luat mireasa pentru ca acestia sa i-o aduca inapoi.

Aruncarea buchetului

O alta traditie cunoscuta nu doar in Romania, ci si in multe alte tari, este aruncarea buchetului miresei. Aceasta va aduna pe ringul de dans toate fetele nemaritate de la nunta si va arunca buchetul peste cap. Se spune ca norocoasa care va prinde buchetul se va marita in scurt timp.

 

Aruncarea jartierei

Traditia este respectata si in cazul mirelui, care ii aduna pe burlacii prezenti la nunta la un loc. Diferenta este ca acesta arunca jartiera miresei. Traditia spune ca cel care o prinde are sanse mari sa se insoare in urmatoarea perioada.

Voalul miresei

O ultima traditie care se tine, in general, spre finalul petrecerii de nunta este cea legata de voalul miresei, pe care nasa i-l da jos, inlocuindu-l cu o basma, care marcheaza trecerea de la domnisoara la statutul de femeie maritata.

Traditii si obiceiuri dupa nunta

Da, sunt cateva traditii care se respecta si dupa nunta in unele parti ale tarii, unele dintre ele avand o incarcatura emotionala aparte.

Trecerea pragului

Dupa ce mirii se intorc acasa dupa nunta, el trebuia sa o ia in brate si sa o treaca pragul casei, acest gest fiind un simbol al uniunii lor, o promisiune ca isi vor purta intotdeauna de grija.

Ciorba de potroace

A doua zi dupa nunta, rudele si apropiatii cuplului se aduna acasa la miri sau la parintii lor pentru a manca ciorba de potroace. Preparatul ar trebui sa fie gatit de sotie, pentru a demonstra ca este o gospodina desavarsita.

Scosul la biserica

Scosul la biserica este, de fapt, o slujba de binecuvantare care are loc la o saptamana de la nunta cuplului, cand cei doi merg cu nasii la biserica pentru ca preotul sa le citeasca o rugaciune si sa se roage pentru uniunea lor.

Superstitii legate de nunta

Bineinteles, printre atatea traditii si obiceiuri legate de nunta, era imposibil sa nu apara si cateva superstitii. Iar in lista de mai jos le-am adunat pe cele mai cunoscute si, in acelasi timp, cele mai ciudate dintre ele.

  • O prima superstitie este legata de purtarea perlelor la nunta, despre care se spune ca poarta ghinion si ca ii vor aduce numai suferinta miresei;
  • De asemenea, se spune ca mireasa care scapa din mana buchetul va divorta de sotul ei mai devreme sau mai tarziu;
  • O alta traditie stramoseasca spune ca nu este recomandat ca mirii sa se casatoreasca in luna mai, pentru ca mariajul lor se va termina la fel de repede cum se scutura florile de primavara;
  • Dupa ce iese din casa si porneste spre biserica, mireasa nu trebuie sa priveasca in urma ei, pentru ca acesta ar fi un semn rau pentru casnicie; acelasi lucru este valabil si la iesirea din biserica, dupa slujba religioasa;
  • Un alt lucru aducator de ghinion este ruperea lumanarilor in timpul cununiei religioase, semn ca ceva rau i se va intampla unuia dintre miri;
  • De asemenea, un semn rau pentru casnicie este si daca mirii pierd verighetele sau le uita acasa in ziua nuntii;
  • Ghinion aduce si intalnirea miresei cu o alta mireasa in ziua nuntii;
  • Pentru a avea noroc in viata si pentru a fi fericita in casnicie, mireasa trebuie sa poarte in ziua nuntii ceva nou, ceva vechi, ceva albastru si ceva imprumutat;
  • O alta superstitie spune ca alaiul de nunta trebuie insotit de lautari, pentru ca zgomotul facut de acestia alunga spiritele rele;
  • Nu in ultimul rand, se spune ca cei care se casatoresc intr-o zi ploioasa vor avea parte de o viata imbelsugata.

Indiferent daca sunteti sau nu traditionalisti, important este ca nunta voastra sa iasa asa cum va doriti si sa aveti parte de cele mai frumoase amintiri alaturi de cei dragi!

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Coș de cumpărături

Reducerile lunii Noiembrie

Pana la 20% reducere la Broderie

in functie de cantitatea comandata